Konya Ortodonti Kliniği

ORTODONTİ


Tedavi Yöntemleri
Tedavi Yöntemleri
Tedavi Yöntemleri

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Ortodontide problemler ve beklentiler bireyden bireye farklılık göstermektedir. Kişinin kendisinin takıp çıkarabileceği hareketli apareyler ve hekim tarafından dişlere yapıştırılan sabit apareyler olmak üzere temel olarak iki çeşit tedavi yöntemi vardır. Bu nedenle hastaya en uygun tedavi şekli ortodontik muayeneden sonra belirlenir.

Hareketli apareyler karma dişlenme döneminde basit tedavilerin uygulanmasında kullanılmaktadır. Fonksiyonel apareyler de hareketli olarak kullanılan apareylerdir. Bu apareyler, büyüme gelişim dönemindeki bireylere, çenelerin yönlendirilmesini sağlamak amacıyla uygulanır.

Sabit braketler ise dişin, ön yüzeyinden takılan metal ve estetik teller olarak ikiye ayrılabilir.

Sabit braketlerle yapılan tedaviler de basit olarak çekimli ve çekimsiz tedaviler olarak sınıflandırılabilir.

Çekimli Tedaviler:

Ortodontik bozuklukların büyük kısmı, diş boyutlarının çene büyüklüğü ile uyumsuz olmasından kaynaklanır. Bu sorun çok şiddetli değilse çene genişletmeleri ya da dişlerin sağ ve sol yanlarından törpülemeler yapılır. Sorunun daha da şiddetli olması durumunda ise diş çekimi gündeme gelebilir. Genellikle ortodontik tedavi gören hastaların %30-40 civarında bir oranda diş çekimi yapılmaktadır.

Şiddetli çapraşıklık, arka bölgede kapanış bozuklukları, orta hat uyumsuzluğu ve açık kapanış gibi daha komplike problemleri olan hastalarda çekimli tedaviler tercih edilmektedir. Çekimli tedavilerde genellikle 1. küçük azı dişleri çekilir. Bunun sebebi, bu dişlerin genellikle çapraşıklık bölgesine yakın olmaları, çenenin her iki tarafında 2'şer adet bulunmaları ve çekimlerinin estetik olarak rahatsızlık vermemesidir. Diş çekimleri ile kazanılan boşluklar, sıralanma problemi gösteren dişlerin düzeltilmesi için kullanılır.

Çekimsiz Tedaviler

Hafif çapraşıklığı ve dişsel problemi minimum olan hastalarda çekimsiz tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

En kısa tedavi süresi ortalama 8-10 aydır. Bu tedaviler genellikle hareketli apareyle yapılan tedaviler veya basit çekimsiz sabit tedavilerdir. Sabit ortodontik tedavilerde ortalama süre 1,5-2 yıldır. Daha uzun süren tedaviler de olabilmektedir.

Ortodontik tedavi süresince aylık kontrollerle 4-5 haftada bir hastalar takip edilir. Apareylerde ve tellerde gerekli uyumlamalar yapılır.

Site içeriği tüm bilgiler ortodonti ve ortodontik tedaviler hakkında bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.


@ All copyright 2021, Prof. Dr. Faruk Ayhan BAŞÇİFTÇİ


Son Güncelleme: 02.11.2022 14:10:26